Zdrava poslastica: Proizvedene nutritivne pizze

London – Škotski nutricionist Mike Lean sa sveučilišta u Glasgowu i poduzetnik Donnie Maclean proizveli su i na tržište plasirali, kako tvrde, prvu nutricionistički uravnoteženu pizzu.

Njihove pizze sadrže 30 posto dnevnih preporučenih vrijednosti kalorija, proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala.

Nedavno smo proučavali gotovu hranu koju proizvodi pet vodećih lanaca supermarketa u Škotskoj. Ta su jela beznadežno neuravnotežena. Imaju soli za cijeli dan, zasićenih masti za cijeli dan ili više, a nekih drugih sastojaka koji organizmu trebaju nemaju uopće. Nitko ne vodi brigu o nutritivnim vrijednostima, kazao je profesor Lean.

Stoga su profesor i njegov financijer, ostavivši temeljne sastojke pizze istima i ne mijenjajući previše okus, pronašli načina da u njoj smanje razinu soli, a povise razinu vitamina C, A i B12, te magnezija i kalcija koristeći se, primjerice, malim količinama crvenog papra u umaku od rajčice i morskih trava u tijestu.

Kako bi pizze bile zdravije promijenjeni su brojni sastojci, primjerice, u standardni umak od rajčice dodan je crveni papar kako bi obrok sadržao više vitamina C. Dvojac tvrdi da njihova pizza sadržava magnezij, kalij te vitamine A i B.

Pizze će se na tržištu pojaviti u zamrznutom obliku, a dvojac planira nutricionistički “urediti” i neke druge popularne oblike brze hrane.

RPŽ/H/I