Granični veterinarski inspektori su, za svega šest mjeseci ove godine, zbog raznih neregularnosti zabranili uvoz više od 100 tona mesa, od čega najviše piletine, koju i trošimo u najvećim količinama.
– Porijeklo vraćenog mesa je iz Turske, Mađarske, Italije, Hrvatske i Srbije. Razlozi vraćanja su postojanje zabrana uvoza iz zemlje ili regije, to što nije upisan proizvođač ili nepostojanje odgovarajuće dokumentacije – potvrđeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH. U toj instituciji kažu da je u prvih šest mjeseci ukupno vraćeno devet pošiljki mesa, od čega je bilo 107.661 kilogram mesa piletine i 1.884 kilograma govedine. – U istom periodu je nakon laboratorijskih analiza uništeno 33.220 kilograma mesa porijeklom iz uvoza – naglasili su iz Ureda za veterinarstvo BiH. Osim što je, dakle, spuštena rampa za ogromne količine mesa čija su krajnja adresa trebale biti kuhinje u BiH, inspektori su i u trgovinama pronašli i povukli značajne količine hrane životinjskog porijekla.
– Za devet mjeseci ove godine Republička veterinarska inspekcija je u oblasti nadzora proizvodnje i prometa sirovina i hrane životinjskog porijekla izvršila 308 kontrola, kojima su obuhvaćene mesnice, veleprodajni objekti, maloprodajni objekti, klaonice, farme, skladišta, proizvodni pogoni i ostalo. U 82 slučaja utvrđene su nepravilnosti – navela je Dušanka Makivić, glasnogovornik Republičke uprave za inspekcijske poslove. Kako je dodala, nepravilnosti su se najčešće odnosile na ispunjavanje higijenskih uvjeta objekta, označavanje i deklariranje sirovina i proizvoda, veterinarsko-sanitarnu dokumentaciju životinja prije klanja, sanitarne preglede zaposlenih i slično.
– U tom periodu, po nalogu Republičke veterinarske inspekcije naloženo je uništavanje oko 1.500 kilograma mesa i namirnica životinjskog porijekla jer nisu bile prikladne za ljudsku upotrebu – kazala je Makivićeva, dodajući da i lokalne veterinarske inspekcije svakodnevno vrše kontrole u prodajnim i proizvodnim objektima, te je broj izvršenih kontrola i poduzetih mjera u praksi značajno veći.
Najkvalitetnije je, podvlače, svježe meso, ono koje se proizvodi na našim farmama.
– Pilećem smrznutom mesu je rok godinu dana i zato mu je i niska cijena. To meso je uglavnom nešto što se tamo ne upotrebljava ili se upotrebljava za preradu. Sa druge strane, naša proizvodnja je u potpunosti kontrolirana. Dakle, svako pile koje uđe u klaonicu je s farme koja je kontrolirana – naglasio je Nebojša Rakić, direktor Zajednice živinara RS.
Izvor: BHIndex