Ćevapima i ajvarom u promociju bh gastronomije

cevapi

Balkanska hrana: Sljedeća velika stvar? naslov je članka na britanskom Telegraphu o hrani s Balkana. U članku se navodi kako veliki britanski kuhari u svoju kuhinju lagano uvode balkanska jela poput ćevapa i ajvara.

Rick Stein, kuhar koji je proputovao svijet od Venecije do Istanbula, kako bi istražio hranu mediterana, istaknuo je razne hrvatske delicije, te albansku pečenu janjetinu.

Kuhari Yotam Ottolenghi i Jamie Oliver prepoznali su ajvar i ćevape, kao namirnice koje je ukusno spremati, ali i na kojima se može zaraditi, pa ih prodaju preko svojih online trgovina.

Telegraf se pita je li moguće da regija koju se često povezuje sa sukobima konačno dobiva ugled u svijetu kuhinje. U članku se navodi kako je hrana koja se sprema na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske i Makedonije slična hrani koja se sprema u Turskoj i Grčkoj.

– Balkanska kuhinja je sezonska i u njoj se koriste lokalni sastojci. Svaka zemlja se može pohvaliti svojim specijalitetom, ali oni su slični kao u ostalim zemljama. Balkan je plodno područje i jela se temelje na svježim proizvodima, ali se ne može pobjeći od ljubavi prema roštilju. Ćevapi ili kebabi se nalaze na roštiljima u svakoj ulici – rekao je Philip Evans.

Balkansku hranu prepoznao je britanski kuhar koji je otvorio restoran u Londonu.

Telegraf navodi kako su ključni sastojci za kuhanje balkanske hrane maslinovo ulje, origano, češnjak, paprika, svježe voće i povrće, te štedljiva ruka koja će baratati s njima.

Dodaju kako hrana ima društvenu ulogu na Balkanu te kako je se često konzumira uz prijatelje i obitelj.

List je naveo i kako se na Balkanu konzumira rakija i vino na sličan način na koji Britanci konzumiraju čaj.