Zagreb – Prave je čvarke, suhe i dobro stisnute teško pronaći, a sve je manje i mesara koji ih proizvode. Iako ih mnogi kupci traže makar dosežu i cijenu od 140 kuna za kilogram, u Mesnicama Fiolić kažu da ih ne rade jer “nemaju špeka i oko njih je puno posla”.
Zagorski mesari u tvrtki Mraz također su obustavili proizvodnju čvaraka, a dok su ih imali, stajali su 75 kuna za kilogram. Mesnica Don Vito na zagrebačkoj tržnici Kvatrić prodaje čvarke po 90 kuna za kilogram, a ispod pulta kod prodavačica sira i vrhnja cijenu od 80 kuna imaju masni slavonski, a 140 oni posve suhi, stisnuti i tanki poput čipsa. Cijene su im najpovoljnije u njihovoj postojbini – Slavoniji. Zanimljivo je da su na tržnicama skuplji nego u mesnicama. Na osječkoj su tržnici 50, kod mesara 35, u Požegi 40, u mesnici 35, na vinkovačkoj tržnici su 50, u mesnici 40.
Kako čvarak putuje, tako mu i cijena raste pa je u Karlovcu na tržnici dosegla 120 kuna za kilogram, a u Koprivnici 109 kn. U tamošnjoj Podravkinoj mesnici prodaju se, kažu, odlično, no kupci poručuju da su preskupi.
Radije biram one pravljene kod kuće jer je u trgovinama cijena previsoka – kazao je Dragutin Nemčić. – U selima kraj Vinkovaca prekupci otkupljuju čvarke za 20 kuna po kilogramu, a prodaju ih četiri, pet, a u Zagrebu i sedam puta skuplje. Sudeći po cijenama, čvarci, masni, slasni i slani komadići preprženoga svinjskog sala, začinjeni crvenom paprikom, nekoć hrana siromašnijih, otprije nekoliko godina uz bok su pršutu, lososu, pršutu, tartufu…
Realna bi cijena čvarcima bila od 20 do 25 kuna za kilogram – kaže Stjepan Vusić, koji i sam proizvodi čvarke i zna koliki su troškovi. Za kilogram čvaraka potrebno je oko 8 kilograma sala koje ne stoji više od tri do četiri kune po kilogramu. U Konzumu Klaromovi čvarci, rađeni, piše, po standardima EU, stoje 118,99 kuna, a u Merkatoru 120 kuna po kilogramu. Istodobno, kilogram jeftinijeg pršuta, koji se i najviše prodaje, ondje se može kupiti već za 80 do 89,65 kuna, 200 g dimljenog lososa stoji 69 kn, 30 je g crnoga mljevenog tartufa 88 kuna, komad je od 25 g 110 kn, a 30 g bijeloga mljevenog tartufa stoji 159 kuna.