Coca–Cola tvrdi da tajni recept nije otkriven

Atlanta – Tvrtka Coca Cola, najveći proizvođač bezalkoholnih pića na svijetu, opovrgla je informaciju da je otkriven tajni recept za Coca Colu, prenosi Hina. Radijska emisija “Taj američki život”, koju producira WBEZ iz Chicaga a emitira javni radio PRI, objavila je u utorak da je pronašla tajni recept za Coca Colu star 125 godina.

Producenti emisije kazali su da su na tajnu naišli na fotografiji kojom je 1979. ilustriran članak u listu Atlanta Journal–Constitution, vodećem dnevniku grada iz kojeg potiče Coca–Cola. Iako izgleda da 1979. to nitko nije primijetio, fotografija prikazuje rukom pisanu kopiju originalnog recepta John Pembertona, farmaceuta koji je stvorio Coca Colu 1886. Kopiju je zapisao njegov prijatelj u bilježnici receptura za lijekove i kreme.

Recept u dva dijela počinje s kofeinom, šećerom, karamelom, vanilijom i tekućim ekstraktom koke. Drugi dio recepta, koji napitku daje karakterističan okus, je mješavina nazvana “7X” koja uključuje cimet, ulje muškatnog orašćića, neroli, narandžino ulje i korijander. Bilježnica je prošla kroz mnoge ruke i na kraju završila kod farmaceuta iz Georgije Everetta Beala, znanca pisca članka u Atlanta Journal–Constitutionu, po riječima Bealove udovice koju je intervjuirao voditelj emisije “Taj američki život” Ira Glass. U emisiji je istaknuto da se recept podudara s onim koji je jednom pronađen u bilježnici što je pripadala Pembertonu, a danas se čuva u arhivu Coca Cole.

Tvrtka Coca Cola, najveći proizvođač bezalkoholnih pića na svijetu, opovrgla je da je riječ o formuli po kojoj ona danas proizvodu Colu, koja se čuva u trezoru banke u Atlanti. “Mnogi su pokušali probiti našu tajnu formulu, uključujući i ‘Taj američki život’. Koliko god pokušavali, bili su neuspješni jer postoji samo jedna ‘Prava stvar'”, izjavio je glasnogovornik Coca–Cole Kerry Tressler.

U svakom slučaju, jednog od ključnih sastojaka iz starog recepta nema u današnjoj formuli po kojoj se Coca Cola proizvodi u SAD–u, kao i u Hrvatskoj, a to je šećer koji je prije 15–ak godina zamijenjen znatno jeftinijim fruktoznim sirupom od kukuruza, za koji mnogi američki nutricionisti tvrde da je suodgovoran za epidemiju pretilosti u SAD–u.