Oko 10.000 birača iz BiH registriralo se za drugi krug predsjedničkih izbora u RH

glasacka kutijaPripreme za glasovanje u drugom krugu izbora za predsjednika Hrvatske koje će se provesti na teritoriju Bosne i Hercegovine su dovršene, piše Index.hr, a 11. siječnja u BiH će, kao i u prvom krugu, biti otvoreno petnaest biračkih mjesta, potvrdio je u petak prvi tajnik hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu i koordinator za provedbu izbora u BiH, Pero Bilušić.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH kao i oni koji se privremeno zateknu u toj zemlji na dan izbora moći će glasovati na deset biračkih mjesta u generalnom konzulatu Hrvatske u Mostaru. Po dva biračka mjesta bit će otvorena u veleposlanstvu u Sarajevu i generalnom konzulatu u Tuzli, a jedno u generalnom konzulatu u Banja Luci.

Procjenjuje se kako na području BiH živi između 250 i 260 tisuća hrvatskih državljana s pravom glasa, a za glasovanje u drugom krugu predsjedničkih izbora sukladno Izbornom zakonu aktivno ih je registrirano ukupno 10.761, što je više nego u prvom krugu.

Tada je aktivnu registraciju obavilo 5.675 birača, a glasovalo je ukupno 7.369 birača.

I ovoga puta glasovat će moći i oni hrvatski državljani koji se nisu prethodno registrirali, no prije toga će morati ishoditi potvrdu o upisu u birački popis koju uz predočenje važećih osobnih dokumenata na dan izbora mogu dobiti u hrvatskim konzularnim predstavništvima u BiH.