Dodik: Podržat ćemo Hrvate da imaju svoj entitet, još nije kasno za BIH kao konfederaciju

dodik-covic

Banja Luka – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentirao je posljednji izvještaj Međunarodne krizne skupine, u kojoj se kao jedna od opcija spominje potreba stvaranja trećeg entiteta.

“Mislim da se spominje više opcija, pročitao sam taj izvještaj i vidi se da je dominantna ocjena da Bosna i Hercegovina klizi k raspadu i da je to možda najbolja ocjena za Bosnu i Hercegovinu. Do sada to nije na neki način pisano, pisane su i neke druge opcije. Ja, naravno, ne vjerujem Kriznoj skupini jer je ona svih 20 godina, od kada djeluje na ovom prostoru, pokušavala nametnuti jedan drugi sustav ovdje boreći se za centralizaciju u Bosni i Hercegovini i sasvim drugo uređenje, prije svega građansko, za ukidanje nacionalnog identiteta i mnogo čega drugog što se radilo u prošlosti. Prema tome, to smatram kao još jedno pisanje ljudi koji imaju ambiciju nešto reći o nečemu”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za RTRS.

On je istaknuo da Republika Srpska ima jasan stav – politički gledano govori o tome da Bosna i Hercegovina mora da se vrati na Daytonsku izvornu strukturu, ili je neodrživa.

“To znači da se BiH u budućnosti i u godinama koje dolaze mora vratiti na to da ima jednog predsjedatelja Vijeća ministara i dva ministra… da je sve ostalo višak, da je sve ostalo nametnuto. BiH kao priča koju smo mogli vidjeti u ovom izvještaju Krizne skupine i gdje se govori o nekoj navodnoj federaciji zakašnjela je ideja. Dakle, BiH može samo biti unija neovisnih država na ovom prostoru u najmanju ruku možda još nismo zakasnili za neku priču o konfederaciji na ovom prostoru BiH. Prema tome, očigledno da su zakasnili sa svim tim svojim dobrim ponudama mada moraju shvatiti o čemu se radi na ovim prostorima”.

Dodik je rekao da Republiku Srpsku ne dotiče to hoće li biti neki treći ili peti entitet.

“Mi ćemo podržati Hrvate da imaju svoj entitet, a u našem političkom dogovoru koji ja imam s predstavnicima političkog života hrvatskog naroda jasno je da nitko, u toj kombinaciji entiteta za Hrvate, ne dodiruje Republiku Srpsku. I to je nama važno, ništa drugo nije važno. Mogli smo o tome čuti nekoliko puta kad je gospodin Čović javno davao izjave i svaki pomak koji bi zadirao i milimetar u teritorij Republike Srpske kao neki navodni zahtjev da bismo mi prihvatili neku drugu organizaciju Bosne i Hercegovina – ne dolazi u obzir” rekao je Dodik.

RPŽ/RTRS

Odgovori