Žepčaci u Sydneyu

U Sydneyu, na 23. svjetskom susretu mladih s papom Benediktom XVI., sudjelovalo je i šest mladih iz žepačke župe sv. Ante Padovanskog na čelu s kapelanom Milanom Blahom. Završnoj misi na Svjetskom susretu mladih, koja je održana 20.srpnja, prethodilo je bdijenje na kojemu je sudjelovao i sam papa Benedikt XVI., a većina mladih, a bilo ih je više od 235.000, ostala je na hipodromu tijekom noćnih sati i tako dočekala misno slavlje na kojemu je sudjelovalo više od pola milijuna vjernika. Geslo susreta je bila rečenica “Bit ćete mi svjedoci”.

S don Milanom smo se čuli neposredno nakon nedjeljne mise s papom Benediktom XVI. U telefonskom razgovoru za RPŽ don Milan je kazao da su na put iz Žepča krenuli 8.srpnja, pa potom preko Splita stigli idućeg dana u Muenchen, otkuda su potom letjeli 25 sati preko Bangoka za Sydney.

Na svjetskom susretu mladih sa Svetim Ocem sudjelovalo je ukupno 670 Hrvata, od toga tridesetak iz BiH.

Mladi iz Žepačke župe sv. Ante Padovanskog tako su nastavili bogatu tradiciju redovitih odlazaka na svjetske susrete mladih koji su započeli 1997. godine odlaskom na susret u Pariz, potom 2000. u Rim, 2005. u Koeln i 2008. u Sydney. Jedini susret u tom razdoblju koji su preskočili je bio onaj 2002. u Torontu.

U prvim danima Žepčaci su bili smješteni u biskupiji Broken Bay, a potom su stigli u Sydney u Blacktown, predgrađu Sydneya. Tu su bili smješteni u irskoj župi sv. Patricka kod tamošnjih obitelji, a u blizini hrvatske župe Gospe Velikog zavjeta. Tijekom tih dana su imali bogati duhovni program, u kojemu su sudjelovali i domaćini i gosti, a kateheze je u Blacktownu držao pomoćni đakovački biskup Đuro Hranić.

Na bdijenju s papom Benediktom XVI. po riječima don Milana u subotu 19.srpnja osobito su bila zanimljiva svjedočanstva mladih iz raznih dijelova svijeta.Papa je i na bdijenju i na euharistiji 20.srpnja najviše govorio o značaju Duha Svetog za život Crkve i svakog vjernika. “Svi smo oduševljeni ovim susretom, a i Papa je bio iznimno radostan”, kazao je don Milan.

Don Milan je istaknuo da su ih australski Hrvati srdačno prihvatili, da je Sidney jedan lijep, ugodan i simpatičan grad, ali i to da se, kao i na cijelom Zapadu, osjeća i izgubljenost, osobito kod mladih ljudi. Dodao je da su Australci toplo prihvatili papu, no da je bilo i prosvjeda protiv Benedikta XVI., koji ipak nisu mogli zasjeniti njegove poruke. Svi se vjernici u Australiji nadaju da će ovaj posjet ostaviti duboke tragove na vjerskom polju.

Don Milan i svi Žepčaci su pozdravili sve u Žepču i najavili svoj povratak koncem ovog tjedna.

Odgovori