Stranci slobodno u RH, Hrvati u druge zemlje uz samoizolaciju

Hrvatska se gotovo potpuno otvorila za strance, i to samo u jednom danu. Za razliku od državljana EU i državljana nekih trećih zemalja – ponajprije BiH i Srbije – koji mogu slobodno u Hrvatsku ako ovdje žele provesti vikend ili dulji odmor ili doći na poslovni sastanak te zbog obiteljskih razloga, hrvatski državljani ne mogu nikamo bez mjere samoizolacije na odredištu ili čak bez potvrde o tome da su zdravi, izvijestio je Večernji list.

No Hrvatska sada očekuje od drugih država da joj vrate istom mjerom i da i mi možemo slobodno putovati. Ali do jučer poslijepodneva ni jedan takav dogovor nije bio postignut.

– Vrlo je jasno – može se doći u hotel, kamp, privatni smještaj, u restoranima se može jesti i unutra i vani. Može se uzeti brod u najam i otići na jedrenje, marine su otvorene. Hrvatska od danas diše turistički – kazao je jučer ministar Gari Cappelli.

– O ulasku u Hrvatsku na graničnim prijelazima odlučuje granična policija, sukladno napucima i propisanim epidemiološkim mjerama – objasnio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Na pitanje je li plaćeni apartman ili hotel u Hrvatskoj dovoljan razlog za ulazak u zemlju, Božinović je rekao: – Naravno, uz pridržavanje svih mjera koje će na granici dobiti u pisanom obliku. Prema našim informacijama, svi koji ulaze u Hrvatsku na graničnom prijelazu ostavljaju te lefonski broj.

U nešto više od 24 sata otkako je Hrvatska prva u EU započela s popuštanjem mjera pri ulasku, državnu je granicu prešlo 667 stranih državljana. Najviše ih je došlo iz Slovenije (285), zatim Austrije (23) te Italije, Češke i Njemačke.

Što se tiče dolazaka iz trećih zemalja, došlo je 60 osoba – 44 iz Bosne i Hercegovine te 16 iz Srbije – a razlozi njihova dolaska su obiteljske prirode. No stranci koji se vraćaju u svoje zemlje nakon boravka u Hrvatskoj imaju problema pri dolasku kući jer moraju u samoizolaciju.

U Sloveniji ona traje sedam dana, dok je u Austriji četrnaest. U toj državi svi stranci koji ulaze na njezin teritorij moraju predočiti test da nisu zaraženi koronavirusom. Zbog pritisaka javnosti Slovenija možda i popusti, barem u odnosu na povratnike iz Hrvatske. Konzularni odjel slovenskog ministarstva vanjskih poslova zasut je telefonskim pozivima onih koji što prije žele u Hrvatsku, osobito vlasnika nekretnina, plovila i kamp-prikolica. Slovenska strana razmišlja o mogućnosti da se onima koji idu u Hrvatsku preko vikenda u svoje nekretnine može dopustiti da nakon povratku ne moraju u samoizolaciju ili karantenu, objasnio je jučer slovenski glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin. On je hrvatsku odluku o dopuštanju ulaska slovenskim državljanima ocijenio kao dobrodošlu političku poruku hrvatske strane. No upozorio je da ona još nije operativna jer treba postići dogovor dvaju nacionalnih zavoda za javno zdravlje i dviju policija.

– Do toga bi moglo doći vrlo brzo, pa je bolje s putovanjem koji dan pričekati – rekao je Kacin. Pod kojim uvjetima bi se mogao dopustiti ulazak i izlazak preko granice, dogovarat će se na razini ministara, objasnio je nakon dovršetka telekonferencije sa slovenskim kolegama ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

RPŽ/Večernji list