Phelps postao najuspješniji olimpijac svih vremena

Peking – Američka plivačka zvijezda Michael Phelps osvojio je na Olimpijskim igrama u Pekingu još dvije zlatne medalje i tako je s ukupno 11 zlatnih medalja postao najuspješniji olimpijac svih vremena.

S današnja dva zlata Phelps je prestigao finskog atletičara Paavu Nurmija, rusku gimnastičarku Larisu Latinjinu i dvojicu sunarodnjaka, plivača Marka Spitza i atletičara Carla Lewisa, koji su osvojili po devet zlatnih medalja.

Phelps je četvrto zlato u Pekingu osvojio na 200 metara leptir gdje je slavio sa svjetskim rekordom (1:52,03 minute), a zatim je slavio i u štafeti 4×200 m slobodno gdje su Amerikanci srušili još jedan svjetski rekord (6:58,56).

Prije današnja dva zlata Phelps se u Pekingu okitio naslovom olimpijskog pobjednika na 200 m slobodno, 400 m mješovito i štafeti 4×100 m slobodno. Svih pet ovogodišnjih naslova osvojio s novim svjetskim rekordima.

Phelps lovi još dva rekorda. Pokušat će prestići uspjeh sunarodnjaka Marka Spitza koji je na Olimpijskim igrama u Muenchenu 1972. osvojio sedam zlata. Phelps ih za sada ima pet, a plan je osam.

Također pokušat će dostići sto godina star rekord sunarodnjaka Raya Ewryja, koji je od 1900. do 1908. osvojio osam pojedinačnih zlatnih olimpijskih medalja. Phelps ima jednu manje.