Jelena Šimić Valentić prezentirala prvo žepačko vino Xepcio Primus

Jučer je u 15 sati u restoranu Dioniz u Žepču, u  organizaciji vinarije Povratak,  održana prezentacija za medije Vinske škole Jelene Šimić Valentić iz Zagreba. Povod prezentacije bio je predstavljanje prvog žepačkog vina Xepcio Primus, te ocjenjivanje kvaliteta vina od strane profesionalne somelierke Jelene Šimić Valentić.

Jelena Šimić Valentić je poduzetnica i vlasnica vinske škole u Zagrebu te profesionalna somelierka i zadatak joj je svakodnevno kušanje vina. Vinska škola za cilj ima neformalno obrazovanje ugostitelja, konobara kao i svih građana o tome, kako uživati u vinu i kako prepoznati dobro vino.

{gallery}zepce/20160606_vinska_skola{/gallery}

Osim što vodi vinsku školu, pri završetku je i svoje prve knjige pod nazivom „Prvi susret  s vinom“ u kojoj otkriva sve „tajne“ somelijerstva. Sa svojom vinskom školom gostuje diljem Hrvatske a ovo joj je bilo prvo gostovanje izvan njenih granica. Prema njenom mišljenju, gospodin Zovko i vinarija Povratak, prave jednu revoluciju koje ljudi ovdje još uvijek  nisu svjesni.

Za prisutne predstavnike medija je Jelena Šimić Valentić održala kratku „vinsku školu“ o tome kako ispravno otvoriti bocu vina, ovisno je li crno ili bijelo, kako ispravno držati čašu, na koji način i u kojem položaju naliti vino,  te kako odrediti kvalitetu i starost  vina kušanjem.

Na isti način je u restoranu Centar, u  Libertasu od 18 sati na svečanoj večeri za širu javnost bila upriličena promocija i degustacija prvog vina vinarije  Povratak, kao i drugih brojni vina iz ponude vinarije.  Goste u restoranu Centar je zabavljala tamburaška skupina Stare tambure. Na kraju je gospođa Šimić Valentić sve pozdravila i poželjela da vino ostavi lijep okus i sjećanje na nezaboravno druženje. 

Izjave Jelene Šimić Valentić i Vinka Zovke poslušajte u nastavku.

{soundcloud}https://soundcloud.com/rpz_no1/vinska-skola-jelene-simic-valentic-u-zepcu{/soundcloud}

 

 Ana Tomić