Isplata mirovina u Federaciji BiH nije ugrožena u ovoj godini

Isplata mirovina u Federaciji BiH nije ugrožena barem do kraja ove godine, kazao je za Dnevni avaz ravnatelj  Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje FBiH Zijad Krnjić. Govoreći o budućnosti, Krnjić je istaknuo kako je u tijeku svjetska ekonomska kriza te da se ipak, s trenutne točke gledišta, ne očekuju problemi s isplatom mirovina.

– Sad funkcioniramo preko računa trezora i dosad, zaključno s mirovinom za travanj nismo uopće u minusu. Na početku godine prenijeli smo neku rezervu u proračun FBiH, ali zabilježen je pad u prošlom mjesecu od 12 posto. Još nismo povlačili sredstva iz poreznih prihoda, u narednim mjesecima očekujemo pad prihoda i doprinosa jer će se smanjivati i plaće, ali i broj zaposlenih – pojasnio je Krnjić.

Prema njegovim riječima, prema Zakonu o izvršenju proračuna, druga isplatna kategorija nakon inozemnih obveza su mirovine.

Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH Redžo Mehić je kazao kako su umirovljenici sastavni dio društva i moraju dijeliti sudbinu radnika s obzirom na plaće koje primaju.

– Naš fond se puni isključivo od doprinosa na plaće i, ako opada broj zaposlenih, onda opada i iznos sredstava. Vlada FBiH je u „korona zakonu“ čvrsto obećala da će mirovine i invalidnine ostati na dostignutoj razini, neovisno od dotoka sredstava. Kazali su kako će, ako ne bude dovoljno sredstava u proračunu, zadužiti se na drugoj strani da bi isplatili mirovine – kazao je Redžić.

Dodao je kako svi trebaju podnijeti teret ove krize ravnomjerno te se trebaju sniziti plaće zaposlenicima na svim razinama.

RPŽ/VL