Europski znanstveni projekt koji za BiH kreće iz Žepča

scientix logo

Europska unija, znanost, obrazovanje i Žepče u jednoj rečenici se sastaju kada se govori o projektu Scientix.

Scientix je zajednica za znanost, matematiku, tehnologiju i inženjerstvo, mjesto za učitelje koji se žele uključiti u projekte. To je web portal koji je namijenjen nastavnicima, istraživačima, kreatorima obrazovnih politika, lokalnoj zajednici, roditeljima i svim zainteresiranima za znanost i obrazovanje. Ovaj portal pokrenut je od strane Europske komisije 2010. godine. Jedan Žepčak je promotor ovog projekta za područje BiH, Ivan Đerek profesor informatike i fizike u Osnovnoj školi Žepče.

U gostovanju na valovima Radiopostaje Žepče Ivan Đerek je posebno naglasio da su ideje koje promovira Scientix kao što su stručna usavršavanja unutar EU te stjecanje licenci, radionice, pristup nastavnim materijalima za fiziku, informatiku, matematiku, biologiju, kemiju, geografiju, upoznavanje s novim tehnologijama, pristup projektima koje organizira Europska mreža škola (European School Network) su upravo ono što ga je odmah privuklo tom projektu. Trenutno je zamjenik veleposlanika ovog projekta za BiH, odnosno glavni promotor projekta u kojemu sudjeluje 31 država za BiH.

Portal omogućuje pristup nastavnim materijalima, rezultatima istraživanja i dokumentima različitih europskih projekata o znanosti i obrazovanju koje financiraju Europska komisija i različite nacionalne inicijative.
Moto portala: ”traži, pronađi, uključi se” omogućuje dinamičniju, korisnički usmjerenu platformu   u odnosu  na tradicionalne portale u kojima su informacije predočene krajnjim korisnicima (koji su u tom slučaju  pasivni).

Na portalu je moguće pronaći vrijedne informacije i korisne materijale koje mogu biti korisne svima, od nastavnika do istraživača. Scientix nastavnicima nudi nastavne materijale iz stotina europskih projekata, omogućuje njihovo uključivanje u europske STEM (znanost, matematika, tehnologija i inženjerstvo) projekte, sudjelovanje u nacionalnim i europskim radionicama i stručnim usavršavanjima, konferencijama, sudjelovanje u online usavršavanjima, webinarima…Postoji i još jedna mogućnost – prijevod na zahtjev. Naime,  ako tri registrirana korisnika zatraže prijevod na hrvatski jezik službeni prevoditelji će prevesti tražene materijale.

Ivan Đerek je istaknuo da će do 2020. na prostoru EU nedostajati oko milijun znanstvenika s područja prirodnih znanosti. “Europa je davno izišla iz industrijskog doba. Mi moramo uhvatiti priključak, ukljućiti se u svijet modernih tehnologija, kako nastavnici tako i učenici. Kao zamjenik veleposlanika za FBiH cilj mi je unaprjeđivanje obrazovanja na lokalnoj i državnoj razini, upoznavanje nastavnika i profesora s EU projektima, upoznavanje nastavnika i profesora sa održavanjem seminara u EU kojima mogu prisustvovati, usmjeravanje nastavnika i profesora na korištenje novih alata koji će pomoći njima i njihovim učenicima u stjecanju novih znanja iz područja fizike, matematike, kemije, biologije, informatike i geografije, omogućiti nastavnicima i profesorima pregled repozitorija Scientix resursa i pronalaženje inspiracije za svoje razrede, uključiti ih u europsku mrežu obrazovnih projekata, poticati nastavnike i profesore na sudjelovanje u nacionalnim i europskim radionicama i stručnim usavršavanjima, na sudjelovanje u online tečajevima, webinarima …”

On je najavio i prvi seminar koji će se održati 7. lipnja u prostorima KŠC-a Don Bosco.

Dana 7. lipnja 2014. u prostorijama Katoličkog školskog centra „Don Bosco“ , u ulici Stjepana Radića bb, s početkom u 9.00 sati održat će se stručno vijeće za sve nastavnike u osnovnim školama na području grada Žepča. Pozivaju se i ravnatelji kao i njihovi zamjenici da prisustvuju vijeću.

PROGRAM:
1.    Scientix – zajednica za znanost, matematiku, tehnologiju i inženjerstvo
2.    Razmatranje ideje o osnivanju stručnih vijeća za prirodoznanstvenu skupinu predmeta
3.    Razno

Radiopostaja Žepče

Odgovori