Zbog nekulture građana Žepča, kontejneri za sortiranje se premještaju

PetZbog neodgovornog ponašanja građana, JP Komunalno Žepče će kontejnere u blizini Osnovne škole namijenjene za sortiranje otpada premjestiti na drugu lokaciju u blizini Srednje mješovite škole Žepče.

Prošle godine su bila postavljena 2 metalna kontejnera prilagođena za odvojeno  odlaganje PET ambalaže, PVC boca i aluminijskih limenki.
Kako navode na službenoj stranici namjera je bila stvaranje navike odgovornog gospodarenja otpadom, kod građana a osobito djeca, ali i da se prodajom prikupljene PET ambalaže i aluminijskih limenki  pomogne Centru za osobe s posebnim potrebama u Žepču.

Zbog neodgovornog ponašanja građana ova ideja nikada nije u cijelosti zaživjela. “Naime, i pored toga što su metalni kontejneri bili zaključani, neodgovorni građani su u kontejnere odlagali miješani komunalni otpad, da bi na kraju brave bile i odvaljene. Nakon postavljanja jačih katanaca neodgovorni građani iz obližnjih objekata su miješali kućni otpad, nastavili odlagati pored kontejnera što je stvorilo ružnu sliku i nered. S obzirom na to da je predmetna lokacija na vrlo vidljivom mjestu i u blizini škole, ovakvo stanje kvari opću sliku grada i nije održivo”, navode na službenoj stranici JP Komunalno Žepče.

Da bi se otklonio navedeni problem Komunalno Žepče je primorano kontejnere premjestiti na drugu lokaciju. Nova lokacija je preko puta Srednje mješovite škole u Žepču. Iz ovog poduzeća navode kako se nadaju da će građani u blizini nove lokacije biti odgovorniji i kulturniji te podržati ovaj projekt. Do sada prikupljena PET ambalaža i aluminijske limenke su skladištene na Pretovarnoj stanici u Žepču te će po prikupljanju dodatnih količina biti prodate a novac uručen Centru za osobe s posebnim potrebama u Žepču.

postaja.ba / Davor Šupuković