U Žepče dolazi Adama Dieng, specijalni savjetnik generalnog tajnika UN-a

Adama DiengSpecijalni savjetnik generalnog tajnika Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida u svijetu Adama Dieng sutra će u poslijepodnevnim satima posjetiti Žepče.

Dieng boravi u višednevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini gdje se već sastao s najvišim državnim dužnosnicima, uključujući i članove Predsjedništva. Nakon ovih razgovora upozorio je na činjenicu da sve zaoštreniji sporovi o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine nastavljaju širiti podjele, a ukazao je i na nedopustivost negiranja karaktera zločina počinjenih u zemlji u proteklom ratu.

“Zabrinut sam jer Bosna i Hercegovina slabi zbog sve spornijih narativa o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Takvi narativi, u kombinaciji s retorikom secesije, omogućavaju prostor u kojem podjele postaju norma”, kazao je Dieng, koji obnaša i dužnost podtajnika UN-a, a ranije je bio tajnik Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu.

Dieng je najavio kako će u BiH dati potporu onim osobama koje se svojim djelovanjem bore protiv takvih podjela ne bi li se stvorio prostor za jače povezivanje različitih zajednica u zemlji.  S time u vezi, izrazio je želju da upozna neke od zajednica koje predstavljaju primjer uspješne međuetničke i međuvjerske suradnje. Na sugestiju Misije OSCE-a u BiH da je Općina Žepče upravo jedna od takvih, specijalni savjetnik generalnog tajnika Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida u svijetu će sutra doputovati u naš grad.

Prema službenom planu posjeta, Dieng će se sastati s načelnikom Općine Matom Zovkom i predsjedavajućim Općinskog vijeća Muhamedom Jusufovićem te razgovarati s predstavnicima Udruge civilnih žrtava rata općine Žepče na čije će spomen obilježje položiti cvijeće.  Planiran je obilazak i Glazbene škole  “Katarina Kosača Kotromanić” kao i  prigodan koncert učenika, nakon kojeg će specijalni savjetnik generalnog tajnika Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida u svijetu završiti svoj posjet Žepču.

postaja.ba/agencije